Nasilje među djecom – kako se obraniti?

O nasilju među djecom i kako ga prepoznati smo ti već pisali. U ovom tekstu spomenut ćemo ti neke od načina kako se možeš obraniti u situaciji u kojoj se neko dijete, mlada osoba ili tvoj vršnjak ponaša nasilno prema tebi. Nasilje među djecom može se odvijati na raznim mjestima – kod kuće, u školi ili na internetu.

Nažalost, baš svatko može postati žrtva bullyinga jer vršnjaci koji se nasilno ponašaju obično pronađu nešto na što će se fokusirati – to može biti boja kose, odjeća koju nosiš, dobivanje dobrih ili loših ocjena. Bez obzira na to koju izliku koristili, nasilje nikada nije u redu – nitko te nema pravo povrijediti. Ako doživljavaš bullying, tu smo da ti pomognemo i pružimo podršku.

Zapamti:

  • Ne možeš promijeniti osobu koja se ponaša nasilno, ali možeš reći odrasloj osobi u koju imaš povjerenja.
  • Uzvraćanje nasiljem nikada nije dobro rješenje.
  • Nasilno ponašanje druge osobe nikada nije tvoja krivnja.
  • Potraži pomoć – znaj da nisi sam/a!

Ako imaš problema u školi, netko te izaziva, ruga ti se, udara te, uzima tvoje stvari, govori ružne riječi, ismijava te… postoji puno stvari koje možeš napraviti da se zaštitiš.

Ponekad te drugi mogu pokušati natjerati te da činiš stvari koje ne želiš ili te spriječiti da dobiješ ono što zaslužuješ. Prvo i osnovno je reći jasno i glasno: PRESTANI!

U nekim situacijama pomaže kada izrazimo svoje osjećaje i tako drugima damo do znanja da nam se ne sviđa njihovo ponašanje. Možeš reći nešto poput: Želim da to prestaneš raditi; Želim da me prestaneš zadirkivati; Osjećam se loše kada to radiš; Ljutim se kada mi to govoriš!

 

Moćno možda

Moćno možda može ti poslužiti kao obrana u bilo kojoj situacijikada nam se ne sviđa ono što nam druga osoba govori. Moćno možda podrazumijeva korištenje izjava poput „možda si pravu“ ili „možda je tako“ i to uvijek i iznova dok osuđivanje ne prestane.

Primjer:

Osoba: Haha, kada si kupio tu odjeću, u prošlom stoljeću?

Mi: Možda si u pravu.

Osoba: Naravno da sam u pravu. Kako možeš to uopće nositi?

Mi: Možda si u pravu.

Osoba: Daj odrasti mali!

Mi: Možda hoću!

Slijeganje ramenima

Kada koristimo ovu tehniku, fizički sliježemo ramenima, odvraćamo pogled, izgledamo kao da nam je dosadno i koristimo riječi „nije me briga“ i „pa što“ i odlazimo iz te situacije ne obraćajući pažnju. Važno je prekinuti  kontakt očima s osobom koja nas zadirkuje kako bismo poslali jasnu poruku da ne želimo nastaviti razgovarati. 

Primjer:

Osoba: Hej, hodaš kao klaun!

Mi: Pa što? (slegnemo ramenima i odemo u drugom smjeru)

 

Nestajanje iz situacije

Posebno oprezan treba biti s opasnim osobama koje se nasilno ponašaju, a koje bi te mogle ozlijediti. U tim slučajevima, što se manje kaže, to bolje. Jedan dobar način nošenja s ovakvim osobama je jednostavno se ustati i otići, ali u blizinu nekog odraslog, nikako ne onamo gdje bi te ta osoba mogla uhvatiti nasamo.

Važno nam je da znaš da se ne moraš sam ili sama nositi s nasilnim ponašanjem prema sebi. Hrabri telefon je tu da ti pomogne zaustaviti nasilje te ti pomoći da se osjećaš sigurno i zaštićeno. Imaš pravo na pomoć. Ako se pitaš na koji način koristiti neku od tehnika koje smo ti opisali u ovom tekstu, uvijek nam se možeš javiti te zajedno možemo isprobati svaku od njih, da se možeš osjećati  snažnije i ohrabrenije. Hrabri telefon možeš nazvati na besplatan i anoniman broj 116 111 ili nam se javiti putem chata.

Više o nasilju nad i među djecom i kako se obraniti možeš pročitati u našoj brošuri: