Ljubomora i zavist

Markov najbolji prijatelj dobio je pet iz matematike, a Marko je dobio trojku. U Marku se javio neugodan osjećaj koji mu se nije sviđao. Bio je sretan zbog prijatelja, a istovremeno je osjećao još nešto…

-

Neugodan osjećaj koji se javio zove se zavist. Do zavisti dolazi kad nam smeta što je netko drugi bolji od nas u nečemu što nam je važno ili ima nešto što bismo mi željeli imati. To mogu biti ocjene, izgled, smisao za humor, odjeća, mobitel, igrice i tako dalje.

Ivana je dobila malog brata. Mama je svaki slobodan trenutak posvećivala njemu. Ivani se činilo da se ona i mama druže manje nego ikad prije. Voljela je svoga malog brata, ali istovremeno javljao joj se jedan neugodan osjećaj…

-

Taj neugodni osjećaj zove se ljubomora. Ljubomorni smo kada se bojimo da će nam netko preoteti nešto što nam je važno. To je najčešće pažnja i vrijeme osobe koju volimo, primjerice prijatelja ili roditelja.

Ljubomora i zavist slični su osjećaji koje ne volimo osjećati. Ali, baš kao i drugi osjećaji,  zavist i ljubomora mogu biti korisni. Daju nam znak da nam nešto ne odgovara i potiču nas na promišljanje što možemo promijeniti.

Na primjer, Marko se može potruditi više učiti za idući test kako bi i on dobio odličnu ocjenu. Ivana može predložiti mami da se nekada druže nasamo ili se uključiti u igru mame i malog brata.

Kada ljubomora ili zavist mogu postati problem?

Ponekad je teško prepoznati ljubomoru ili zavist. Kad smo ljubomorni ili zavidni, možemo puno vremena razmišljati o tome što nam smeta kod neke osobe umjesto o tome kako se mi osjećamo. Neka djeca tada počnu:

  • zadirkivati ili ismijavati djecu koja su uspješna – imaju dobre ocjene, prijatelje, lijepi mobitel ili odjeću;
  • izbjegavati ili izmišljati laži o djeci kojoj zavide ili na koju su ljubomorni.

Ako primjećuješ da to radiš ti ili netko koga poznaješ, tada je potrebno potražiti pomoć.

Što možeš učiniti kada osjećaš ljubomoru ili zavist?

  • Razgovaraj s nekim kome vjeruješ o tome kako se osjećaš.
  • Razmisli možeš li ti steći neku vještinu ili osobinu koju želiš imati, a koju ima osoba kojoj zavidiš.
  • Reci prijatelju ili prijateljici što ti je važno u vašem prijateljstvu. Otvoreno iskaži svoju želju da se više družite.

Uvijek se možeš i javiti Hrabrom telefonu na liniju za djecu na besplatan i anoniman broj 116 111 i ispričati nam što te muči. Volonteri na Hrabrom telefonu će te saslušati i s tobom smisliti što možeš učiniti kad se tako osjećaš. A ako ti je lakše pisati, možeš nam i poslati e-mail ili se javiti na chat.