Socijalni pedagog

U školi, bolnici, centru, domu i raznim drugim mjestima susrećeš se s puno ljudi kojima uz ime stoje riječi poput psiholog, pedagog, psihijatar. Pitaš se tko su ti ljudi? Oni su stručnjaci u području humanizma, tj. završili su fakultet kako bi se bavili ljudima. Svi oni mogu biti i muškarci i žene pa su tako u našim tekstovima neki opisani u ženskom, a neki u muškom rodu.

Socijalni pedagog se bavi odraslima ili djecom koja imaju poteškoće s ponašanjem. To znači da svojim djelima ometaju okolinu, ali i sebe. Često je riječ o osobama koje imaju problem sa zakonom. Primjerice, odrasla osoba koja krade auta ili dijete koje je nasilno prema drugoj djeci. On takvim ljudima pomaže da vode što uspješniji život i uključe se u društvo.

Ako radi s djecom i mladima, bavi se njihovim odgojem i preodgojem. Također, surađuje s roditeljima, učiteljima ili drugim odgajateljima. On je završio Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, kao i edukacijski rehabilitator, no smjer socijalne pedagogije.

Na socijalnog pedagoga možeš naići u dječjem domu, odgojnom domu, centru za socijalni rad ili u kaznenoj ustanovi. On ponekad radi i u školi. Jedna takva škola je Osnovna škola Antuna Gustava Matoša u Zagrebu. Također, rade na sudovima i u centrima za psihičko zdravlje.

Različiti stručni suradnici imaju različite metode za rad, ali svrha im je jednaka – poboljšanje života djece i mladih kojima treba podrška i pomoć u prevladavanju različitih teškoća. Na Hrabrom telefonu volontiraju studenti svih ovih pomagačkih zanimanja i trude se na što bolji način biti podrška djeci i mladima koji se javljaju. Kada sljedeći put nazoveš Hrabri telefon, pitaj što je savjetovatelj po struci i saznaj još detaljnije čime se bavi u svom zanimanju!