Strah

Kategorija: Osjećaji

Strah može imati više imena, kao što su: zabrinutost, uznemirenost, napetost, nelagoda i nervoza.

Što je strah?

Prvi dan škole, prelazak u novi razred, odgovaranje pred cijelim razredom i bolest kućnog ljubimca su samo neke od situacija u kojima nas može biti strah.

Strah je jedan vrlo važan osjećaj. Javlja se u nepoznatim, opasnim ili napetim situacijama. Strah nam kaže: „Pripremi se, ne znaš što te čeka.“ Kako bismo bili što spremniji na ono što nas čeka, naše tijelo proizvodi puno energije. Na taj način, strah nam pomaže kako bismo što bolje reagirali u nekoj nepoznatoj situaciji. Ovo su neki primjeri kada strah može biti koristan:

 • kad smo u opasnosti, strah nam pomaže da potražimo pomoć kad nam je potrebno
 • strah od loše ocjene nam pomaže da više učimo ili vježbamo instrument
 • strah nam pomaže i da prepoznamo što nam je važno. Primjerice, važno nam je da nam bude lijepo u školi. Iz tog razloga može nas biti strah kada još ne znamo kako će nam biti.

Naše tijelo prolazi kroz različite promjene kad nas je strah. Sve te promjene su tu kako bi nam pomogle da se pripremimo na nešto što nas očekuje i sasvim su normalne i uobičajene.

Kako možemo prepoznati da smo se uplašili?

 • naši mišići se napnu kako bismo mogli brže pobjeći iz opasne situacije
 • brže dišemo i srce nam brže kuca, kako bi naše tijelo dobilo više energije
 • imamo suha usta ili se jače znojimo
 • počnemo jako brzo razmišljati ili imamo osjećaj kao da smo se zaledili

Kada strah može postati problem?

Svakog je ponekad strah. Na primjer, puno glazbenika kaže kako bolje sviraju kada imaju tremu, odnosno kada osjećaju mali strah ili uzbuđenje prije nastupa. No, nekim glazbenicima trema može biti toliko velika i strašna, da odustanu od sviranja. Strah je neugodan, a problem nastaje kada zbog njega ne radimo stvari koje volimo. Na primjer, ako se prestaneš družiti s prijateljem, izražavati svoje mišljenja u razredu ili odlaziti u park. Strah može biti strašan ako traje više dana i ako ga stalno osjećaš. Tada je dobro potražiti pomoć. 

Što možeš učiniti kad te je strah?

 • razgovaraj s nekim o tome
 • nacrtaj svoj strah
 • zagrli se
 • smisli što možeš napraviti kako bi se osjećao/la sigurno

Postoji puno djece koja doživljavaju nasilje u školi ili kod kuće te ih strah često sprječava u tome da se potraže pomoć. Hrabri telefon je tu za tebe u situacijama kada te je strah i važno nam je da znaš da nam se uvijek možeš javiti na naš besplatan i anoniman broj 116 111. Možeš nam i poslati svoj crtež ili opis situacije u kojoj te je bilo strah. Volonteri na Hrabrom telefonu će te saslušati i s tobom smisliti što možeš učiniti kad se tako osjećaš. A ako ti je lakše pisati, možeš nam i poslati e-mail ili se javiti na chat.