Tvoja prava i odgovornosti

Što je to pravo?

Da bi ti bilo lakše razumjeti što znači „pravo“, objasnit ćemo ti pojmove „želja“ i „potreba“ koji su vrlo slični.

  • Želja je nešto bez čega možemo živjeti, a ispunjavajući želje život nam postaje ljepši i ugodniji… Primjerice, možeš željeti odlazak u kino ili na izlet, novu videoigricu, bicikl, itd.
  • Potreba je nešto bez čega ne možemo ili nam je jako teško živjeti. Imamo potrebu jesti hranu, piti čistu vodu, spavati, piti lijekove kada smo bolesni.
  • Pravo je potreba. Postoje osnovne stvari koje svi ljudi (veliki i mali) moraju imati ili koje im moraju biti na raspolaganju kako bi zdravo, sigurno i lijepo živjeli. Na primjer, svaki čovjek mora jesti da bi živio pa tako i ima pravo na primjerenu i zdravu hranu.

Dječja prava su ljudska prava, ali se ona odnose na osobe do 18. godine starosti. Ona su posebno izdvojena i naglašena zbog toga što je ovo razdoblje posebno važno u životu osobe. Kršenje prava u toj dobi može negativno utjecati na cijeli budući život osobe.

Kako se štite dječja prava?

Država, odnosno mjesto u kojem dijete živi, mora osigurati djetetu siguran život i poštivanje njegovih prava. Ta se obveza odnosi i na sve odrasle koji moraju štiti djecu i pomagati im u ostvarivanju prava.  Djeca su osobe koje nemaju toliko znanja i mogućnosti štiti sama sebe, ona si trebaju međusobno pomagati u zaštiti prava, ali ipak ponajviše im je potrebna pomoć odraslih.

Tako su se gotovo sve države svijeta zajednički dogovorile da će poštivati i štititi jednaka prava djece. Ta prava su napisali u dokumentu Konvencija o pravima djeteta i u njemu odredili načine na koje se treba odnositi prema djeci. 

Ovdje možeš pročitati Konvenciju, napisani na jeziku bliskom djeci.

Pravobranitelj/ica za djecu je osoba koja je u Hrvatskoj zadužena za osiguravanje da se dječja prava poštuju i njen je posao pomoći da se glas djece u Hrvatskoj bolje čuje. Ona ima i web stranicu na kojoj možeš naučiti više o svojim pravima te podnijeti pritužbu ako je neko tvoje pravo povrijeđeno.

Odgovornosti djece

Svaka osoba, tako i dijete, ima dužnost štititi svoj život i poštovati prava drugih osoba. Drugim riječima, imamo odgovornost ponašati se prema sebi i drugima tako da nam zajednički život bude ugodniji. Svatko od nas je odgovoran za to da brine o svojim obavezama.

Kako bi ti bilo lakše razumjeti vezu između prava i odgovornosti ovdje možeš pročitati nekoliko primjera:

Imaš pravo na najbolju moguću zdravstvenu skrb i informacije koje će ti pomoći da zdravo odrastaš.

  • Imaš odgovornost jesti hranu koja je dobra za tvoje zdravlje te redovito prati zube ujutro i navečer.

Imaš pravo na ispravnu vodu za piće, kvalitetnu hranu i čisti okoliš.

  • Imaš odgovornost ne bacati papiriće u okoliš.

Imaš pravo na kvalitetno obrazovanje.

  • Imaš odgovornost redovito ispunjavati školske obaveze, pisati domaće zadaće i truditi se kako bi postigao/la najbolje moguće rezultate.

Imaš pravo imati vlastitu kulturu, jezik i vjeroispovijest.

  • Imaš odgovornost poštivati kulturu i vjeru svakog djeteta koja je drukčija od tvoje.

Nikome, pa ni roditeljima, nije dozvoljeno kažnjavati te na okrutan ili štetan način.

  • Imaš odgovornost lijepo postupati prema svojim prijateljima i odraslima, upravo onako kako želiš da se oni odnose prema tebi.

Imaš pravo biti zaštićen od nanošenja boli i lošeg postupanja.

  • Imaš odgovornost ne nanositi nikakvu vrstu boli drugoj djeci te učiniti sve da do toga ne dođe ni među drugom djecom.

Misliš da netko krši tvoja prava? Čini ti se da moraš raditi stvari za koje nisi odgovoran/na? Zanima te gdje potražiti pomoć? Nazovi nas na besplatni, anonimni i povjerljivi broj 116 111 radnim danom od 9 do 20 sati ili nam se javi na chat. Rado ćemo te informirati o tim pitanjima i pružiti ti podršku na koju imaš pravo.

Više o svojim pravima i odgovornostima možeš pročitati u brošuri: